Fundatia Bucurie

Een van de projecten die wij structureel ondersteunen is Fundatia Bucurie. Dit is een stichting die zich inzet voor verstandelijk en meervoudig gehandicapte kinderen en jongeren uit Bistrita en omgeving.

Wij kwamen in 1995 in contact met familie Dumitrescu die samen met een aantal andere ouders van verstandelijk gehandicapte kinderen, Fundatia Bucurie wilden oprichten.
Hun doel was om onder andere een dagcentrum te bouwen waar hun kinderen gebruik van konden maken. Met steun van een vier organisaties waaronder onze stichting is dit gelukt. Maar nu het dagcentrum er eenmaal staat moet het natuurlijk ook blijven draaien Daarom zijn wij Fundatia Bucurie blijven ondersteunen en we blijven dit doen tot dat zij in staat zijn om alles op eigen kracht draaiende te houden. Dit doen wij onder andere door te zorgen dat zij regelmatig van diverse materialen voorzien worden zoals luiers, rolstoelen, kleding, schoonmaakmiddelen, aanvulling op spel/knutselmateriaal enz, enz. We overleggen waar zij op dat moment behoefte aan hebben.
Incidenteel ondersteunen wij hun ook financieel zodat ze nog dingen aan het dagcentrum kunnen verbeteren/aanpassen.

We zijn erg blij met het werk dat Fundatia Bucurie in Roemenië doet. We zien dat de kinderen en jongeren die naar het dagcentrum gaan enorm vooruit zijn gegaan en dat hun leven echt structureel is verbeterd.  Bijvoorbeeld: Een jongen die eerst opgesloten thuis zat en uit verveling zijn hele hoofd tot bloedens toe kapot bonkte.  Hij gaat nu naar het dagcentrum waar hij zijn eigen bezigheden heeft waar hij plezier aan beleeft. Ook proberen ze hem steeds weer nieuwe uitdagingen te bieden. Al is dat in het begin erg wennen voor hem maar uiteindelijk komt hij steeds kleine stapjes vooruit. Hij kan zelfs al enkele woordjes schrijven.

De mensen daar waarderen de hulp die wij geven erg en maken er absoluut geen misbruik van zoals je soms ook wel hoort. Het komt wel eens voor dat ze iets graag voor een ander doeleinde zouden willen gebruiken dan waarvoor wij het gestuurd hebben maar dit is nog nooit zonder overleg gebeurd. Zo werd er bijvoorbeeld eens gevraagd of ze, een rolstoel die eigenlijk het voor het “ruilproject” bedoeld was mochten schenken aan een jongetje buiten hun regio. Die dus geen lid was van de vereniging maar die geen rolstoel had en daarom altijd op daarom op de grond lag. Natuurlijk mag dat als het maar goed terecht komt. Het feit dat zulke dingen overlegd worden zegt genoeg. Nee alle lof aan de mensen in Roemenië die Fundatia Bucurie (zij het met wat hulp uit het buitenland) draaiende weten te houden.

Via de volgende links kunt u meer lezen over Fundatia Bucurie