Huidige situatie
Als stichting zijn wij van mening dat, wil je de vicieuze cirkel van de armoede doorbreken en een ommekeer in denken wilt bewerkstelligen dat je dan het beste met de kinderen kunt beginnen.
Een van de belangrijkste doelen hierbij is zorgen dat de kinderen goed onderwijs krijgen en ook op gebied van algemene kennis, normen en waarden, ect een goede basis hebben. Op die manier kun je de kans op een beter betaalde baan en dus kans op een betere toekomst vergroten
Het onderwijs in de kleinere dorpen laat erg te wensen over. De kinderen gaan maar een paar uur per dag naar school en ook de kwaliteit van onderwijs is niet te vergelijken met onze standaarden. Zo zijn er veel kinderen van een jaar of 8 die de cijfers van 1 tot 10 niet beheersen of hun naam niet kunnen schrijven. De klassen zijn groot en er zitten meerdere klassen in 1 lokaal, zodat de lerares niet genoeg tijd heeft om aan alle kinderen de juiste begeleiding te geven.
Sowieso werkt ook de thuis situatie van de kinderen niet mee aan het hebben van een kans op een betere toekomst. Naast de vaak slechte woonsituatie kunnen ook veel ouders zelf niet lezen en schrijven en kunnen dus hun kinderen ook niet helpen bij het aanleren daarvan.
Daarbij opgeteld het feit dat het heel normaal is dat meisjes al rond hun 15de een kind krijgen en die zelfstandig moeten opvoeden, dit terwijl ze zelf ook vaak geen goede opvoeding hebben genoten, maakt dat de kinderen vaak geen enkel besef van normen en waarden, sociale vaardigheden en weinig stimulans krijgen van hun ouders. Kinderen groeien vaak op zonder reëel toekomst perspectief en hebben ook geen idee van welke mogelijkheden er zijn.
Als je ze vraagt wat ze later willen worden is het antwoord vaak moeder, schaapherder, landarbeider en soms monteur. Het slechte onderwijs en de thuissituatie samen maakt dat het toekomstperspectief van deze kinderen slecht is en dat de kans uit deze vicieuze cirkel te komen klein is.
Om te zorgen dat deze kinderen uit Tichindeal toch een kans op een betere toekomst krijgen heeft stichting Actie Roemenie besloten om de kinderen (van 4 tor 15 jaar) te helpen. Doormiddel van een naschoolse opvang willen we ze te helpen om de lesstof op school beter onder de knie te krijgen en daarnaast willen we ze voldoende algemene kennis, sociale vaardigheden, normen en waarden ed. bij brengen, zodat ze voldoende kennis hebben om naar het vervolg onderwijs te gaan.
Naast bovenstaande willen we de kinderen ook een warme maaltijd en fruit aanbieden. Veel kinderen krijgen thuis geen drie maaltijden op een dag en ook voor groente en fruit is vaak geen geld. Veel kinderen hebben dan ook een gebrek aan calcium, magnesium en vitaminen. Uit dit oogpunt willen we ook een groentetuin gaan aanleggen.
Het enige nadeel aan dit project, in tegenstelling tot de andere projecten van de stichting, kunnen we helaas geen financiële bijdrage van ouders verwachten en levert het project zelf ook geen inkomsten op. Hierdoor is het project dus totaal afhankelijk van inkomsten die de stichting genereert door allerlei inzameling activiteiten en inkomsten via donaties, sponsoring, fondsen en subsidies
Om dit project te kunnen uitvoeren moest er eerst een goed onderkomen worden gebouwd. In verband hiermee zijn we een samenwerking aangegaan met 3 scholen uit de provincie Groningen en Drenthe, namelijk Noorderpoort, Terra en Alfa Colege.
Jaarlijks komt er een groep van ongeveer 20 leerlingen met begeleiding om ons, te helpen met bouwen eerst alleen aan de bouw van het gebouw maar later deden ze ook klussen voor de gezinnen en aan andere gebouwen in de omgeving. De leerlingen deden dit in het kader van hun stage en kregen hiervoor ook een beoordeling. Al met al een mooie samenwerking die voor beide partijen gunstig uitpakte.
Inmiddels is het gebouw grotendeels af en hebben we het in gebruik genomen.
Doelstellingen van de Naschoolse opvang
Hoofd doel 1:
Kinderen helpen bij het onder de knie krijgen van de lesstof die ze zouden moeten beheersen en hun zoveel mogelijk algemene kennis en ervaring mee te geven zodat ze voldoende basis hebben om vervolgonderwijs te gaan volgen.
Subdoel 1
Het stimuleren van de algemene ontwikkeling en de sociale vaardigheden van de kinderen d.m.v creatieve activiteiten en beweging (vrij spel, knutselen, muziek, theater, sport en spel,ect)
subdoel 2
De kinderen het belang van goede hygiëne bijbrengen. De kinderen bepaalde normen en waarden meegeven.
Subdoel 3
Vervolg onderwijs te stimuleren en de kinderen laten zien dat er ook voor hun een toekomstperspectief is, door hun verschillende mogelijkheden te laten verkennen oa op het gebied van verschillende banen die binnen hun bereik liggen.
Hoofddoel 2
We bieden een warme maaltijd aan de kinderen aan en regelmatig een stuk fruit.
Hoe willen we dit bereiken:
We zijn bezig met het bouwen van een huis waarin we De huiswerkbegeleiding kunnen gaan geven en tevens onze zomerkampen kunnen gaan houden.
Het gebouw zal dan dagelijks een aantal uren open zijn zodat de kinderen gelegenheid hebben om onder begeleiding hun huiswerk te maken en verder zullen er diverse andere activiteiten met een lerend karakten georganiseerd gaan worden.
Zo willen we de kinderen oa, graag leren hoe ze groente kunnen verbouwen en dit kunnen verwerken tot een maaltijd.
Hierdoor creëer je een leerelement en kun je de kinderen regelmatig een maaltijd aan bieden. Ook andere activiteiten zoals bijvoorbeeld Engelse les, werken op de computer en diverse workshops voor diverse leeftijden zoals: houtbewerking, naaien, koken ed zijn activiteiten die tot de mogelijkheid behoren.
Doordat de kinderen dagelijks komen, ben je ook in staat om zer tijdens de activiteiten op een eenvoudige manier bepaalde normen en waarden bij te brengen.
Denk hierbij aan hele simpele dingen zoals, handen wassen voor het eten, aan tafel eten, troep niet laten slingeren maar opruimen . Tijdens het doen van spelletjes kun je het samenwerken en het om de beurt iets doen benadrukken enz
Toekomst plannen
Om dit gebouw in de toekomst zo optimaal mogelijk kunnen benutten hebben we het ook geschikt gemaakt voor het houden van de zomerkampen.
In de schoolvakanties zal het gebouw immers toch niet gebruikt worden voor de huiswerkbegeleiding.
Uiteindelijk hopen we het gebouw op lange termijn ook voor diverse andere activiteiten te kunnen gebruiken. Zoals bijvoorbeeld cursussen voor volwassenen, bijscholingen enz. Maar ook bv een peuterochtend of misschien kan een arts een soort van consultatie bureau bij ons houden voor de kleinere kinderen.
Deze plannen moeten allemaal nog verder uitgewerkt worden maar het gebouw zal op deze manier voor diverse doeleinden gebruikt kunnen worden.
Door dat we het gebouw zelf gebouwd hebben zijn er veel gereedschappen aanwezig. We willen hier in de toekomst ook iets mee gaan doen zodat het vele gereedschap niet onbenut blijft liggen en er iets constructief mee gedaan gaat worden ten bate van de dorpsbewoners. Ter zijne tijd moet bekeken worden hoe we dit precies willen gaan doen.
Waar staan we nu
Het gebouw is inmiddels bijna af. Wel zoeken we nog sponsors voor de laatste dingen die nog moeten gebeuren, zoals: een goede houtgestookte verwarming- en warm waterinstallatie en daarna moeten er op de bovenverdieping nog een toilet en een badkamer gerealiseerd worden. Twee andere ruimten moeten nog geverfd worden en 1 daarvan moeten er tevens nog vloertegels worden gelegd.
Vanaf september 2022 gestart. De naschoolse opvang krijgt steeds beter vorm, helaas hebben 2 grote sponsors zich moeten terug trekken waardoor het op dit moment erg onzeker is of we hiermee op dezelfde voet door kunnen gaan. Daarom zijn we op dit moment uit alle macht op zoek naar sponsors, fondsen en subsidies. Als dit niet lukt moeten we naar alternatieven zoeken bv minder dagen open, geen maaltijd o.i.d. Dit zou heel erg jammer zijn want juist het bieden van structuur is bij dit geweldige project erg belangrijk
Op dit moment komen de kinderen na schooltijd naar ons gebouw waar we hun een vast programma bieden met diverse leermomenten, zowel op het gebied van lesstof wat ze op school krijgen als een variëteit aan andere activiteiten. Ook krijgen ze een warme maaltijd aangeboden Op dit moment hebben we mensen in dienst zowel voor de schoonmaak en het bereiden van de warme maaltijd als voor het begeleiden van de kinderen. Er werken 2 personen met de kinderen, de een meer gericht op de kleinere kinderen en de andere op de grotere kinderen. Een probleem waar we namelijk erg tegen aan lopen is het grote leeftijdsverschil tussen de kinderen, dit loopt uiteen van 4 tot 18 mede omdat veel kinderen zijn blijven zitten.
Daarnaast is het verschil in niveau van denken enorm. Hierdoor is het iedere keer een uitdaging een goed programma te bieden waarin iedereen genoeg uitdaging krijgt zonder anderen te overvragen. Ook hebben de kinderen natuurlijk niet altijd zin, daarom proberen we een gevarieerd programma te bieden zo kun je bijvoorbeeld ook schoolopdrachten in een ander jasje steken door er bijvoorbeeld een spelletje of puzzel van te maken. Ook lesstof doorlezen en dan een competitie maken van de vragen die ze over de lesstof moeten beantwoorden werkt goed. Maar naast “de lesstof” doen we ook andere activiteiten. Deze activiteiten zullen dagelijks variëren en er wordt ook met verschillende thema’s gewerkt (zoals seizoenen, wilde dieren, beroepen ect.). De activiteiten die we ze bieden zijn dingen zoals, muziek maken, knutselen, gezamenlijk spelletjes doen, koken/bakken, op de computer, enz. De kinderen kennen deze, voor ons zo normale activiteiten eigenlijk niet. Terwijl dit juist dingen zijn, waar je de kinderen nieuwe ervaringen mee kunt laten opdoen en andere dingen kunt leren, zoals bijvoorbeeld:
-wereldkennis
-ontwikkelen van de fijne motoriek
-samenspel
-sociale vaardigheden
– creativiteit
Tevens zullen ook alle mogelijkheden aangegrepen worden om de kinderen op een eenvoudige manier bepaalde normen en waarden bij te brengen. Denk hierbij ook aan hele simpele dingen zoals, handen wassen voor het eten, aan tafel eten, na het eten tanden poetsen, je troep niet laten slingeren maar opruimen. En waaraan we ook veel aandacht geven is dat je niet alles kunt oplossen met slaan, schoppen, bijten, spugen en schelden. Thuis worden deze kinderen vaak geschopt en geslagen als ze iets niet goed doen (dat is in Roemenie nog vrij normaal). Dat ze dit gedrag vertonen is dus niet zo vreemd. Aan ons de taak ze te leren dat er ook andere manieren zijn om iets voor elkaar te krijgen. Wij denken dat met elkaar in gesprek gaan en goed gedrag belonen een beter alternatief is.
dag programma
Het globale dagprogramma ziet er op dit moment als volgt uit:
* -kinderen komen binnen (voeten goed vegen en jassen ophangen)
* -even vrijspelen om de nodige energie kwijt te raken
* -uitdelen van de persoonlijke etuis (om ze zo verantwoordelijk te maken voor hun eigen spullen)
-beginnen met de opdrachten voor die dag (of huiswerk gerelateerd of gerelateerd aan een thema)
-inleveren van de etuis
* pauze (er wordt afwisselend thee, limonade of chocolademelk geschonken met een snoepje of koekje erbij)
* activiteit bij voorkeur gerelateerd aan een thema, bijvoorbeeld knutselen, bakken, muziek sport en spel, klei, bord spelletjes, voorlezen, georganiseerde buitenactiviteit, poppenkast of andere theater activiteit, ect en natuurlijk af en toe een keer vrij spelen.
* handen wassen
* warme maaltijd
* tanden poetsen
* afsluiting
Naast het gewone dagprogramma willen we de kinderen, als dit financieel mogelijk is, ook heel graag een aantal extra dingen bieden zoals: -met de feestdagen willen we graag iets organiseren waarbij ook de ouders uitgenodigd worden zoals bv een kerstspel. -aandacht voor verjaardagen (in de gezinnen word hier veelal weinig aandacht aan besteed) Naast het gewone dagprogramma willen we de kinderen, als dit financieel mogelijk is, ook heel graag een aantal extra dingen bieden zoals:
-we willen graag af en toe mensen uitnodigen die over bepaalde onderwerpen komen vertellen of dingen in de praktijk komen laten zien
-heel graag zouden we ook af en toe met de kinderen een museum of dierentuin o.i.d. bezoeken om zo hun wereldkennis te vergroten
-af en toe zullen we een sport en/of spel dag organiseren in het kader van samen spel en beweging.
-We willen de mogelijkheid geven dat de kinderen uit het oogpunt van hygiëne met enige regelmaat kunnen bij ons kunnen douchen als er thuis geen stromend water is
-we willen met hulp van de kinderen en de ouders op het terrein een groente tuin realiseren en ook fruitbomen planten zodat we zoveel mogelijk benodigdheden voor de maaltijden uit eigen tuin kunnen halen. Tevens kunnen we de kinderen leren wecken zodat ze ervaren dat je ook in de winter nog producten uit eigen tuin kunt eten.
Het beoogde effect van het project
We zien op dit moment al een verandering in het gedrag van de kinderen, ze uiten minder vaak gedrag zoals schoppen slaan bijten en spugen. Tevens herkennen ze de gang van zaken en zetten zich minder af tegen de regels die er zijn. Op termijn verwachten we dat de schoolresultaten zullen verbeteren en dat de kinderen genoeg knowhow hebben om vervolgonderwijs aan te kunnen en ook daadwerkelijk vervolgonderwijs gaan volgen.
Vooral bij de overstap naar vervolgonderwijs zal de eerste jaren de begeleiding vanuit de naschoolse opvang erg belangrijk zijn omdat veel ouders op dit moment het nut hiervan niet inzien. De verwachting is dat als we ouders steeds bij alles blijven betrekken dat dit in de toekomst steeds meer zal veranderen en ouders zelf ook een actievere rol hierin zullen krijgen.
We hebben inmiddels ook contact met het internaat in Sibiu waar de kinderen die naar vervolgonderwijs gaan, door de week kunnen verblijven omdat heen en weer reizen naar de stad erg lastig is.
In het internaat krijgen ze ook begeleiding bij hun opleiding. We zijn kortgeleden met een aantal kinderen die mogelijk na de vakantie vervolgonderwijs kunnen gaan volgen daar wezen kijken, zodat ze een beeld van het internaat hebben. Ook hebben we een avond voor ouders en kinderen georganiseerd waar iemand kwam vertellen over de mogelijkheden die er zijn. Tevens hebben we de eerste contacten gelegd met stichtingen die studiebeurzen verzorgen. Samenwerking met naschoolse opvang in andere dorpen is nog niet aan gewerkt maar ligt wel in de planning.